Bizi Takip Edin

Güreş

Er meydanında kaybetmeyenler zamana da kaybetmedi

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yenilmez isimleri “Rakipsiz” Kel Aliço, “Cihan Pehlivanı” Koca Yusuf, “Sultanın Aslanı” Adalı Halil, “Yenilmez” Kurtdereli, zamana da yenilmeyen başpehlivanlar olarak tarihe isimlerini yazdırdı.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 662’nci randevusu yarın Sarayiçi Er Meydanı’nda başlayacak. Minik güreşçilerin, peşrevleri sonrası güreşe tutuşmalarıyla efsane güreşlerin start alacağı organizasyon, 9 Temmuz Pazar günü başpehlivanın seçileceği güreşlere kadar devam edecek.

Gelecek yıl katılımın güreş ligindeki başarı puanına göre belirleneceği organizasyona, format değişmeden çok sayıda pehlivanın katılması bekleniyor. Bu yılki organizasyonda son dönemde kırılan katılımcı sayısında yeni bir rekor bekleniyor.

Cazgırların piri Şükrü Kayabaş’ın her organizasyonda “Üç yüz minareden ezan sesi midir gelen, yoksa kırk davulun sesi mi? Yoksa Koca Yusuf mudur gelen? Sarayiçi Kırkpınar kaynıyor, Adalı mıdır gelen? Hayde bre Aliço uyuyor musun? Kıran kırana güreşler var duymuyor musun?” diye andığı efsane isimler güreş tutacak her pehlivanın da örnek aldığı isimlerden.

Kimi zaman cazgırın manisinde dile gelen, kimi zaman bir pehlivanın duasıyla anılan rakipsiz Kel Aliço, cihan pehlivanı Koca Yusuf, “Sultanın Aslanı” Adalı Halil, Yenilmez Kurtdereli adları, Kırkpınar’da ölümsüzleşen efsanelerden.

Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun Meydan şiirindeki “Şu yeryüzü er meydanı, Gönül sevmez her meydanı, Yüreksize yorgan döşek, Koç yiğide ver meydanı” sözleri gibi cihanı titreten Türk güreşçilerinin yiğitlikleri, hala dilden dile anlatılmaya devam ediliyor.

Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Daha fazla Güreş