Bizi Takip Edin

Diğer Sporlar

Luke Czepiela, uçağını Burj Al Arab’ın helikopter pistine indirerek imkansızı başardı

Hayatını havacılıkta sınırlarını zorlayarak geçiren, 39 yaşındaki Red Bull sporcusu Luke Czepiela, başarılarına bir yenisini daha ekledi. Czepiela, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentindeki ikonik yapılardan biri olan Burj Al Arab Jumeirah’ın helikopter pistine uçak indirerek bir ilki ve imkansızı başardı.

Red Bull sporcusu Luke Czepiela, 2021’den beri hazırlandığı inişi gerçekleştirerek rekor kırdı. Polonya, ABD ve Dubai’de yer seviyesinde toplam 650 test inişi gerçekleştiren Czepiela, 13 Mart tarihinde Dubai’nin ikonik yapılarından Burj Al Arab’ın helikopter pistine inerek bir ilki başardı.


Eski Red Bull Air Race Challenger Sınıfı Dünya Şampiyonu Czepiela, bu iş için sadece 27 metre mesafeye sahipti. Olağan durumlarda ani inişler için tasarlanan uçağıyla 56 katlı bir binanın tepe noktası olan 212 metredeki platforma, herhangi bir görsel yönlendirme olmadan iniş yapması ‘olağan dışı durum’ olarak kayıtlara alındı.

En büyük zorluğun herhangi bir dış referansın olmadığını dile getiren Luke Czepiela, “Bir piste yaklaşırken ne kadar yüksekte olduğumu görür, yaklaşma yolunu kolayca kontrol edebilirim ancak bu defa, yer 212 metre aşağıdaydı. Helikopter pisti uçağın burnunun üzerinde kayboldu ve çevre alanım daraldı. Alan tükenmeden önce durmak için pratiklerime ve içgüdülerime güvenmek zorundaydım” ifadelerine yer verdi.


“Doğru rüzgar hızına ve yönüne ihtiyacımız vardı: Çok az rüzgar olsa duramazdım ve türbülans o kadar yoğun olurdu ki uçağım bir yaprak gibi savrulurdu” şeklinde konuşan Czepiela, “En büyük tutkum akrobasi. Varşova köprülerinin altından uçtum, yarı yarıya bir zorluk derecesi vardı. 2019’da Avrupa’nın en uzun ahşap iskelesi olan Sopot İskelesi’ne indim ve zorluk derecesi 10 üzerinden 7’ydi diyebilirim. Ama Burj Al Arab’a iniş, 10 üzerinden 11’di” dedi.

Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Daha fazla Diğer Sporlar