Bizi Takip Edin

Boks

2022 Avrupa Kadınlar Boks analizi

Karadağ’ın Budva kentinde düzenlenen 13. Avrupa Kadınlar Boks Şampiyonası Türkiye’ye 3 madalya getirdi. Milli boksörlerimiz 1 altın 2 bronz madalya kazandılar. Ülkemize altın madalyayı 50 kg’da yarışan Buse Naz Çakıroğlu getirirken bronz madalyalarımız 66 kg’da yarışan Busenaz Sürmeneli ve +81 kg’da yarışan Şennur Demir’den geldi. Türkiye genel madalya sıralamasında 6. sırada yer aldı.

Genel madalya sıralamasında İrlanda 3 altın 2 gümüş 2 bronzla zirvede yer alırken Ukrayna 3 altın 1 gümüş 2 bronzla 2. Bulgaristan 1 altın 2 gümüş 1 bronzla 3. sırada yer aldı. Türkiye İspanya’da düzenlenen son şampiyonada 2 altın 2 bronz almıştı. 3 senede Türk kadın boksunun bu verilere bakarak geriye gittiğini söylemek yanlış olur. Türk kadın boksu o günden sonra olimpiyat oyunlarında 1 altın 1 gümüş madalya ve 2022 Dünya Şampiyonası’nda 5 altın 2 bronz madalya kazandı. Bu şampiyonada böyle bir durumun yaşanması bu sezonun çok yoğun geçmesine bağlanabilir. Avrupa U22 Boks Şampiyonası, Dünya Büyükler Boks Şampiyonası, Akdeniz Oyunları derken sporcularımızda ciddi bir yorgunluk olduğunu unutmamak gerekir. Hedef turnuva olan Dünya Şampiyonası’ndan birkaç ay sonra bir kıta şampiyonası sporcularımız için konsantrasyon eksikliğine de yol açtı. Önümüzdeki sene Paris 2024 kalifikasyon yılı sporcularımız başarılarına kaldıkları yerden devam edecektir. Şampiyonadaki sporcularımızın performanslarına bakmak gerekirse;
48 kg’da yarışan Ayşe Çağırır son 16 turunda sırp rakibini yendikten sonra bu sene altın madalya kazandığı dünya şampiyonası’nda çeyrek finalde yendiği ingiliz rezstan’a yenildi ve elendi.

50 kg’da yarışan Buse Naz Çakıroğlu, sırasıyla Alman, Polonyalı ve İtalyan rakiplerini yenerek finale yükseldi. Avrupa ve Dünya şampiyonumuz olimpiyat ikincimiz Buse Naz Çakıroğlu finalde de irlandalı rakibini yenerek Avrupa şampiyonu oldu. Gerçekten çok büyük bir istikrar abidesi sporcumuz.

54 kg’da yarışan Hatice Akbaş, ilk maçında ukraynalı rakibine yenilerek elendi. Dünya şampiyonu sporcumuz için çok yoğun bir sezondu. Avrupa U22, Dünya Şampiyonası Akdeniz Oyunları ve sonunda Avrupa Şampiyonası derken yorgun düştü sporcumuz. Zaten yenildiği rakibi de şampiyon oldu. Nazar boncuğu olsun.

60 kg’da yarışan Gizem Özer ilk maçında ukraynalı rakibini yendikten sonra son 16 turunda irlandalı rakibine yenildi ve elendi. İrlandalı rakibi daha sonra şampiyon oldu.

63 kg’da yarışan Sema Çalışkan, ilk maçında İrlandalı rakibine yenildi ve elendi. İrlandalı rakibi daha sonra şampiyon oldu.

66 kg’da Busenaz Sürmeneli, ilk maçında ukraynalı rakibini yendikten sonra yarı finalde polonyalı rakibine yenildi ve bronz madalya kazandı. Dünya ve Olimpiyat şampiyonumuza güzel bir nazar boncuğu oldu. Uzun zamandır büyük turnuvalarda yenilmiyordu. Seneye olimpiyat elemesi yılında alacağı bir mağlubiyettense böyle sezonun son turnuvasında pek hedef turnuva olmayan bir organizasyonda yenilmesi iyidir.

75 kg’da yarışan Büşranur Işıldar çeyrek finalde irlandalı rakibine yenildi ve elendi. İrlandalı rakibi daha sonra şampiyon oldu.

81 kg’da yarışan Eda Yenilmez çeyrek finalde macar rakibine yenildi ve elendi.

+81 kg’da yarışan Şennur Demir, yarı finalde ukraynalı rakibine ilk raundu almasına rağmen ikinci rauntta hakem kararıyla yenildi ve bronz madalya kazandı. Dünya şampiyonu kaptanımız altına gidebilirdi sağlık olsun.

Bu şampiyonada bir şanssızlığımız da çektiğimiz kuralar oldu. Tam 4 sporcumuz eleme turlarında altın madalya alan sporculara yenildiler ve madalya alamadılar. 3 sporcumuz da madalya garantileme turu olan çeyrek finalde yenildiler ve madalyayı 1 maçla kaçırdılar. Bronz madalya alan 2 sporcumuz Busenaz Sürmeneli ve Şennur Demir maçlarını çok rahat kazanabilirlerdi ve finalde de altın madalya alabilirlerdi. Ama birçok faktör bizim bu şampiyonada hak ettiğimiz yerlerin altında kalmamıza sebep oldu. Bu takım dünya şampiyonu bir takım böyle yol kazaları olabilir. Türk kadın boks milli takımımız ilerleyen yıllarda başarılarına başarılar katacaktır.

Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Daha fazla Boks