Bizi Takip Edin

Diğer Sporlar

2022 Grekoromen Güreş Dünya Kupası Ön Değerlendirmesi

Grekoromen güreşte 2022 yılının son büyük organizasyonu olan Grekoromen Güreş Dünya Kupası 5 Kasım cumartesi günü Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başlayacak.

Grekoromen güreş dünya kupasına, Belgrad 2022 Dünya Güreş Şampiyonası’nda takım halinde ilk 5’e giren ülkeler ve Dünya Güreş Birliği takımı katılması bekleniyordu. Ancak Belgrad’da takım halinde dünya üçüncüsü olan Sırbistan takımı son anda organizasyona katılmama kararı aldı. Bu yüzden dünya kupasında 5 takım yer alacak. Bu 5 takım 2 grupta mücadele edecek. A grubunda dünya birincisi Türkiye, dünya dördüncüsü İran ve dünya beşincisi Kırgızistan; b grubunda ise dünya ikincisi Azerbaycan ve Dünya Güreş Birliği takımı yer alıyor. Dünya Güreş Birliği takımında, Belgrad 2022 Dünya Güreş Şampiyonası’nda ilk 5’te yer alamayan ülkelerin her sıklette en başarılı sporcuları bulunuyor. Grup aşamasında takımların 10 sıkletteki güreşçileri karşı karşıya gelecek, daha fazla galibiyet alan takım maçı kazanmış olacak. 5-5 eşitlik durumunda ise tuş, teknik üstünlük ve puan averajı kriterleri devreye girecek. Gruplarını lider bitiren takımlar şampiyonluk maçına, ikinci bitiren takımlar üçüncülük maçına çıkmaya hak kazanacaklar. Grup maçları cumartesi günü, şampiyonluk ve üçüncülük maçı ise pazar günü yapılacak. Türkiye oldukça güçlü bir takımla Bakü’de mücadele edecek. Belgrad’daki takımımızdan sadece Rıza Kayaalp Bakü’ye giden takımımızda olmayacak. Bakü’de mücadele edecek güreşçilerimiz:
55 kg- Ekrem Öztürk
55 kg- Muhammet Emin Çakır
60 kg- Kerem Kamal
60 kg- Mukremin Aktaş
63 kg- Ahmet Uyar
67 kg- Murat Fırat
72 kg- Selcuk Can
77 kg- Yunus Emre Başar
77 kg- Yuksel Sarıçiçek
82 kg- Burhan Akbudak
87 kg- Ali Cengiz
97 kg- Metehan Başar
97 kg- Mustafa Olgun
130 kg- Osman Yıldırım

Grubumuzda yer alan Kırgızistan, Belgrad’a göre zayıf bir kadroyla Bakü’ye geliyor. Onlarla yapacağımız karşılaşmada en fazla 2-3 mağlubiyet yaşayıp rahat bir şekilde kazanacağımızı düşünüyorum. İran da Belgrad’a göre daha zayıf bir ekiple geliyor. Ama kadrolarında güçlü isimler de var. Ayrıca kadrolarında yer alan genç isimler de çok potansiyelli sporcular. Çekişmeli bir karşılaşma olacağını düşünüyorum. 6-4 gibi bir skorla veya 5-5 eşitlikle sonuçlanabilir ama kazanan tarafın Türkiye olacağını düşünüyorum. Özellikle 60-63-67 kilogramlar belirleyici olacaktır. B grubunda ev sahibi Azerbaycan en iyi kadrosuyla organizasyona katılıyor. Dünya Güreş Birliği’nin takımında da oldukça güçlü sporcular yer alıyor. 2 takımın karşılaşmasında Azerbaycan ev sahibi olması dolayısıyla bir adım önde gibi. Şu anda kağıt üstünde Belgrad’da ilk 2 sırayı yer alan Türkiye ve Azerbaycan finali olası gözüküyor.
2 ülkenin sporcuları Belgrad’da 2 kez karşılaşmışlardı ve 2 maçı da Azerbaycan Türk’ü sporcular kazanmıştı. Aynı eşleşmeler büyük ihtimalle Bakü’de de olacak. Önce gruplar tamamlanıp final belli olmalı tabii ama potansiyel finalde Azerbaycan şampiyonluk için daha önde diyebiliriz.
Grekoromen Güreş Dünya Kupası, 1980 yılında İsveç’te yapılan ilk organizasyonla düzenlenmeye başladı. Son dünya kupası olan Abadan 2017’ye kadar 36 dünya kupası gerçekleşti. Sovyetler Birliği’nin 12, Rusya’nın 7, İran’ın 5, Küba’nın 4, Ukrayna’nın 2, Azerbaycan’ın 1 şampiyonluğu bulunuyor. Ülkemiz ise 3 şampiyonluk, 3 ikincilik ve 3 üçüncülüğe sahip. Son dünya kupasında dördüncü olmuştuk. Son kürsümüz Şiraz 2016’da üçüncülük olarak gelmişti. Son şampiyonluğumuzu ise Budapeşte 2006’da kazanmıştık. Daha önce bu organizasyona 1 kere ev sahipliği yapmıştık. 2007 yılında Antalya’da düzenlenen organizasyonda üçüncü olmuştuk.
Türkiye, Bakü’de madalya kazanmalı ve bu madalyanın rengi altın olmalı. Belgrad’daki başarımızı tekrar etmeliyiz. Dünya Kupası 5 yıldır düzenlenmiyordu. Yeniden canlanması planlıyor. Ülkemiz çok güzel bir sezon geçirdi. Tarihimizin en iyi Avrupa Şampiyonası ve U23 Dünya Şampiyonası’nı geçirdik, 65 yıl sonra dünya Şampiyonası’nda 4 altın madalya kazandık. Bu turnuvalar kadar şöhreti olmasa da sezonun son turnuvası olması ve olimpik kalifikasyon yılı öncesi boy gösterme açısından önemli bir turnuva. Güreşçilerimize başarılar diliyoruz.

Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Daha fazla Diğer Sporlar