Bizi Takip Edin

Motor Sporları

Sıralama turlarında pole pozisyonunun sahibi, Leclerc oldu

2023 Azerbaycan Grand Prix’si öncesinde düzenlenen ve ana yarışın grid dizilimini belirleyecek sıralama turlarında pole pozisyonu Charles Leclerc’e gitti.

F1 takvimindeki en uzun düzlüğe ve aynı zamanda en dar viraja sahip olan, geçmişte bize muazzam yarışlar izleten ve taraftarların en sevdiği pistlerden biri konumunda bulunan Bakü Cadde Pisti’nde çekişmeli ve heyecan verici bir sıralama seansı izledik. 

Bu hafta sonu Sprint formatı uygulandığından, ilk antrenman seansının ardından Cuma günü hemen sıralama turlarına geçildi. Pazar günü gerçekleştirilecek ana yarışın gridini belirleyecek olan bu sıralama turlarındaki en hızlı derece Charles Leclerc’ten geldi. 

Monakolu pilot, böylelikle Pazar günü gerçekleştirilecek Grand Prix’ye ilk sıradan başlamaya hak kazandı. 

Sıralama turlarının son bölümünde Red Bull, Ferrari, Aston Martin ve McLaren pilotlarının yanı sıra Lewis Hamilton ve Yuki Tsunoda da mücadele ettiler. 

12 dakikalık seans başlar başlamaz ilk denemeler başladı. İlk denemelerde Verstappen ve Leclerc aynı zamanı yaptılar! 

Hem Verstappen hem de Leclerc, 1:40.445 yaptılar ve ilk iki sırayı aldılar. Verstappen turunu daha erken attığından ilk sıradaydı, Leclerc ise ikinciydi. 

Perez, öndeki ikilinin 0.118 saniye gerisinde üçüncü sıradaydı. Carlos Sainz ise yarım saniye kadar geride dördüncüydü. 

Lewis Hamilton beşinci en hızlı zamanı kaydederken; Lando Norris, Lance Stroll, Yuki Tsunoda, Fernando Alonso, Oscar Piastri ilk 10’u vardı. 

Bitime 3 dakika kala, pilotlar ikinci denemeleri için piste çıktılar ve pole pozisyonu için son turlar atıldı. Son denemelerin ardından pole pozisyonu Leclerc’e gitti! 

Son turunda çeyrek saniye kadar bulan Leclerc, 1:40.203’lük derecesiyle sıralama turlarının en hızlı derecesini kaydetti ve Bakü’de üst üste 3. kez pole pozisyonuna uzandı. Böylelikle bu yıl ilk kez Red Bull dışında bir takım pole olmuş oldu. 

Leclerc, bu pole pozisyonuyla Pazar günü gerçekleştirilecek ana yarışa ilk sıradan başlamaya hak kazandı. 

İlk denemelerin ardından zirvede olan Max Verstappen, ikinci denemesinde Leclerc kadar zaman bulamadı ve 0.188 saniye kadar geride ikinci oldu. 

Son denemesinde en hızlı ilk sektör derecesiyle gelen Sergio Perez, turun geri kalanında istediği kadar zaman bulamadı ve üçüncü oldu. 

Carlos Sainz için oldukça kötü bir sıralama seansı kaldı. Son denemesinde derecesini geliştiremeyen Sainz, takım arkadaşının 0.8 saniye gerisinde dördüncü oldu. 

Mercedes’in temposu da kesinlikle hayal kırıklığı yarattı. Alman ekibi Q3’te tek başına temsil neden Lewis Hamilton, 0.9 saniye geride ilk 5’i tamamladı.

Düzlüklerde büyük zaman kaybeden Aston Martin’de Fernando Alonso altıncı en hızlı zamanı kaydetti, DRS sorunu yaşayan Lance Stroll ise dokuzuncuydu. 

Bakü’ye büyük güncellemeler getiren McLaren’da gelişim görmek mümkündü. Lando Norris yedinci, Oscar Piastri 10. sırayı aldı. 

AlphaTauri’yi Q3’e taşıyan Yuki Tsunoda ise 8. sırada yer aldı ve sağlam bir performans sergiledi. 

Sıralama turlarının ikinci bölümünde mücadele daha da kızışırken, sürücüler son bölüme kalmak için kıyasıya rekabete girdiler.

Bu seans nispeten daha olaysız geçti ve kaza görmedik. 15 dakikalık seansın en hızlı derecesi Max Verstappen’den geldi. Hollandalı pilot, 1:40.822’lik derecesiyle en hızlı isim oldu. 

Leclerc ikinci, Perez üçüncü sıradaydı. Sainz, Alonso, Norris, Tsunoda, Stroll, Oscar Piastri, Lewis Hamilton ilk 10’u tamamladı. 

Hamilton, takım arkadaşının sadece 0.004 saniye önündeydi ve elenmekten son anda kurtuldu. Russell ise o kadar şanslı değildi ve 11. olarak elendi. 

İngiliz pilot, 3 sektördeki hatasının bedelini ağır ödedi ama Mercedes’in temposu genel olarak oldukça hayal kırıklığı yaratıcıydı.  

Esteban Ocon 12. olarak son bölüme kalamadı. Alexander Albon, Valtteri Bottas ve Logan Sargeant ise elenen diğer isimler oldular. 

Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Daha fazla Motor Sporları