Bizi Takip Edin

Motor Sporları

Son antrenmanda Verstappen lider, Hamilton kaza yaptı

2023 Formula 1 sezonunun 6. yarışı olan Monako Grand Prix’si öncesinde düzenlenen 3. antrenman seansında en hızlı derece Red Bull pilotu Max Verstappen’den geldi.

Takvimin göz bebeği olan Monako’da hafta sonu dün gerçekleştirilen 2 antrenman seansı ile başlamıştı ve Monte Carlo’da pist üstü aksiyonu 3. antrenman seansı ile devam etti. 

Pilotlar, sezonun en önemli sıralama turları öncesinde son kez piste çıktılar ve araçlarında son ayarlamaları, düzenlemeleri yapabildiler.  

60 dakikalık seansın ilk 5 dakikası oldukça sakin geçti. Aston Martin pilotları ve Nyck de Vries piste çıkarak keşif turlarını tamamladılar ve pite geri döndüler. 

İlk 5 dakikanın ardından daha çok pilotun piste çıktığını görüyorduk ki Alpine pilotu Estaban Ocon tünelin içerisinde durdu. A523’ün arkasından dumanlar çıktığını gördük ve Ocon, motoru kaybettiğini söyledi. 

Fransız pilot, 10-15 saniye kadar durduktan sonra yeniden hareketlenebildi ve yavaş bir şekilde pite döndü. Ocon, sonrasında seansa devam edebildi. 

İlk 15 dakika geride kalırken Max Verstappen ve Mercedes pilotları daha piste çıkmamışlardı. Sıralama ise Sergio Perez, Lando Norris, Fernando Alonso, Pierre Gasly, Lance Stroll ilk 5’i vardı. 

İlk 20 dakika geride kalırken ise Verstappen piste çıktı ve daha ilk zaman turunda 1:13.784 yaparak 0.6 saniye farkla ilk sıraya yükseldi. Cuma gününün en hızlısı Verstappen, Cumartesiye de hızlı bir başlangıç yapmış oldu. 

Verstappen’in bu turundan birkaç dakika sonra Alonso da temposunu attırdı ve 1:13.697 ile Verstappen’in 0.097 saniye önünde zirveye yükseldi. Ancak Alonso da zirvede uzun süre kalamadı çünkü bu sefer de Perez hızlı bir derece kaydetti ve 1:13.587 ile ilk sıraya çıktı. 

Sonrasında ise Verstappen ikinci zaman turunu kaydetti ve 0.004 farkla yeniden zirveye yükseldi.  

Pilotlar üste üste turlar atıyorlardı ve nispeten yoğun bir seans izliyorduk. Perez on dört turluk, Alonso ise 9 turluk bir serideydi. Dolayısıyla dereceler de sürekli gelişiyor ve sıralama sürekli değişiyordu. 

Seansı yarıladığımızda ise Verstappen, 1:12.898 ile ilk sıradaydı. Perez, Sainz, Leclerc, Hamilton, Alonso, Russell, Ocon, Stroll ve Bottas ise ilk 10’u tamamlıyordu. 

Ferrari pilotu Leclerc, özellikle de ikinci sektörde yer alan Yüzme Havuzu Şikanı’ndan önce aracın yere çok fazla çarptığını ve aracı kontrol edemediğini söylüyordu. Monakolu pilot bu yüzden “aracı değiştirmeleri” gerektiğini söyledi. 

Son 15 saniye girdiğimizde Verstappen, Perez, Stroll, Sainz, Leclerc, Hamilton ilk 6’sı vardı. Son 10 dakikaya girilirken Kevin Magnussen 1. virajda frenlemeyi kaçırarak kaçış alanına girdi. Magnussen, birkaç manevranın ardından kaçış alanından çıktı ve yoluna devam etti.

Magnussen kaçış alanından çıksa da sadece birkaç saniye sonra 2. sektörde yolda kaldı. Danimarkalı pilotun Haas’ının pistten kaldırılabilmesi için Sanal Güvenlik Aracı uygulaması kullanıldı. Böylelikle FIA kırmızı bayraklarla seansı durdurmamış oldu. 

Monako’daki pist görevlileri her zaman olduğu gibi yine hızlı bir şekilde çalıştılar ve aracı hızlıca pistten kaldırdılar. Böylelikle bitime 6 dakika kala yeniden yeşil bayraklar sallandı ve pilotlar son denemeleri için piste çıktılar. 

Ancak seans bir kez daha durdu çünkü Lewis Hamilton bariyerlerdeydi! İngiliz pilot, 5. virajda aracın arkasını kaybetti ve sonrasında bariyerler çok yakın olduğundan aracı toparlayacak kadar vakti olmadı. 

W14’ün sol ön süspansiyonu kırılan Hamilton, böylelikle seansa devam edemedi ve bitime 5 dakika kala bu sefer kırmızı bayraklar sallandı.  

FIA, kırmızı bayrakların çıkmasının ardından seansın devam etmeyeceğini duyurdu ve böylelikle 3. antrenman seansını Max Verstappen zirvede tamamlamış oldu. Hollandalı pilot, 1:12.776’lık derecesiyle sıralama turları öncesinde zirveyi bırakmadı, Perez ise takım arkadaşının 0.073 saniye gerisinde ikinciydi. 

Aston Martin’de Lance Stroll liderin sadece 0.166 saniye gerisinde üçüncüydü. Sainz ise 0.485 geride dördüncü sırayı aldı. 

McLaren’da Lando Norris ilk 5’i tamamladı ve İngiliz markayı önlere taşımaya devam etti. 

Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Daha fazla Motor Sporları